Hoezeer heeft deze kleine stad allure…

Hoezeer heeft deze kleine stad allure…

Wist je dat je in Nederland hele leuke stadswandelingen kan maken?
Het is écht de moeite waard om dat eens te gaan doen! Er zijn in Nederland zoveel mooie steden, zo zie je wat , zo leer je wat en heb je veel plezier!
Onlangs maakte ik zo’n dagtrip met mijn zus naar Zutphen….
ZUTPHEN, gelegen aan de rivieren de Berkel en de Ijsel is één van de oudste steden van Nederland.
Deze stad kent een rijke geschiedenis, waarvan je vele sporen in het centrum terugvindt.
Kerken, delen van verstingwerken, statige pakhuizen en koopmanshuizen zijn nog steed in volle glorie te bewonderen.
De historische architectuur vormt het decor voor een aantrekkelijke mix van winkels, horeca en cultuur.

Een dagje Zupthen..échte nostalgie! Een stad met een indrukwekkende uitstraling.
In één van de straatjes zag ik een prachtig pand waarop stond PETTENFABRIEK….dat trok wel speciaal mijn aandacht…!

Deze foto wekt bij mij een beetje heimwee op…
omdat in Musselkanaal (waar ik woon) ook een pettenfabriek, later een groothandel in hoeden en petten Jacobs & Vles gevestigd was, waar mijn vader de eigenaar van was en ik samen met mijn broer jaren met veel plezier voor mocht werken…

 U ziet het bord Pettenfabriek Krukziener boven de poort. Deze fabriek is in 1884 gebouwd in opdracht van de uit Almelo afkomstige Joodse familie Krukziener. Ruim honderd Zutphenaren vonden werk in de goed lopende fabriek, die voor heel Nederland en ook daarbuiten petten fabriceerde.
Tijdens de oorlog werden alle bedrijven van Joodse eigenaars onteigend. Twee van de drie broers Krukziener doken met hun gezin onder, de derde broer werd met zijn gezin in Auschwitz vermoord. Toen de oorlog was afgelopen keerden de twee broers terug in de fabriek, maar na alle narigheid van de oorlog lukte het hen niet meer om samen te werken.
Ze bouwden een muur en splitsten de fabriek in tweeën. De fabriek bleef nog bestaan tot 1970, maar de bloeitijd was wel voorbij.
Petten raakten uit de mode en uitbreiding met hoeden en stropdassen bracht weinig soelaas. Het duurde nog tot 2000 voordat het Krukzienerhofje verrees uit de verwaarloodse panden.

Deze stadswandeling zou volgens de dame van de VVV in Zutphen ongeveer 2 uur duren, maar ja met onze fotocamera in de hand duurde het zeker dubbel zo lang! …en waarschijnlijk hebben we lang nog niet alles goed bekeken dus gaan we vast nog eens een keer naar deze kleine stad met allure! U ook?
Wat ook opvallend was waren de vele gedichten op huizen en op de ramen van voordeuren.
De foto’s zijn gemaakt door Sophia en Anita